Bänkskiva av betong

Bänkskiva av betong

Varför inte prova med något annorlunda som till exempel en betongskiva. En bänkskiva av betong har många av de fördelar som dyrare bänkskivor har, men kostar betydligt mindre och du kan till och med tillverka en helt på egen hand.

Sponsrade länkar

Fördelar med bänkskivor i betong

En av de främsta fördelarna med en bänkskiva till köket av betong är att det är i det närmaste underhållsfritt. Det är väldigt svårt att åstadkomma skador på betong eftersom materialet både är mycket hårt samt har hög värmetålighet. Du kan utan problem ställa varma kastruller på materialet. Om du köper färdigbehandlade betongskivor så tål de även alla syraangrepp och det bildas inga fläckar.

Andra fördelar är att betong är ett mjukare material än till exempel granit så när du ställer disk och tallrikar på en bänkskiva av betong så blir det mindre skrammel. En annan fördel är att du gjuta betongskivar exakt som du vill ha dem med öppningar precis där du ska ha spishäll eller köksvaskar. Detta sparar i sin tur också in både tid, pengar och arbete eftersom i dyrare bänkskivor is ten kostar mycket att anpassa.

Tillverka en egen bänkskiva i betong

Att gjuta en betongskiva är inte svårt. Tänk på hur du bygger din form. Använder du ett trämaterial så kommer träets mönster in i betongen, det kan därför vara klok att använda formplyfa – ett speciellt material som är anpassat för gjutning.

I din form kan du samtidigt anpassa öppningar i betongen. Du kan även välja att göra rundare kanter genom att lägga silikon längs kanterna eller en list av något slag. Om du vill ha en betongskiva på andra ställen i köket så kan du lägga en mönstrad tapet i formen för att få mönster i betongen av till exempel blommor eller liknande. Resultatet kan bli mycket snyggt och dekorativt.

Vidare så bör du ha ett armeringsnät i betongen för att skapa stabilitet. Du kan också behöva vibrera betongen för att inte skapa luftbubblor i din framtida bänkskiva i betong.

Bänkskivor i betong billigt

Billigaste blir om du gjuter din egen betongskiva. Vid första anblick kan en betongskiva kosta nästan lika mycket som granit om du köper den via en byggentreprenör. Tänk dock på att det kostar väldigt mycket att slipa till en bänkskiva och utöver det tillkommer kostnader för håltagning o.s.v.

Sponsrade länkar