Bänkskiva av granit

Bänkskiva av granit

Bänkskivor till köket i granit ät ett vackert och mycket hållbart alternativ. Granit är ett material som upplevs som både vackert och levande. En anledning till att granit är så populärt är att det består av flera olika mineraler vilket bildar granitens säregna utseende. Vissa bänkskivor av granit innehåller också ett glimmer eller mica som det heter internationellt. Glimmret gör att bänkskivan reflekterar en del av ljuset och av många upplevs detta som något exklusivt. Speciellt svarta bänkskivor med glimmer i är ett exklusivt och populärt alternativ.

Sponsrade länkar

Fördelar med en bänkskiva i granit

Det är ingen slump att graniten är ett uppskattat material i köken. Förutom den solida känslan och det vackra utseendet i en bänkskiva av granit så har materialet flera egenskaper som lämpar sig utmärkt i ett kök. För det första så är graniten i det närmaste underhållsfri och klarar sig länge utan något underhåll.

Granit skapas av vulkanisk aktivitet och tål därför värme mycket bra och spricker inte ifall du skulle råka ställa en het kastrull direkt på graniten. Vidare klarar en bänkskiva av granit enkelt av missfärgningar, men undvik att spilla matolja på ytan.

Vad kostar en bänkskiva i granit?

Bänkskivor i granit är inget billigt material. Vanligtvis kostar en bänkskiva i granit flera tusen kronor per kvadratmeter. Någonstans mellan 3500-5000 kronor hör till det normala och då tillkommer kostnader för håltagning för spishäll, armering vid hål, kantslipning och m.m. Alla dessa utgifter går på någon tusenlapp eller till och med betydligt mer beroende på hur ditt kök ser ut. Så en bänkskiva av granit till ditt kök kan kosta en bra bit över 10 000 kronor med allt extraarbete.

Tänk också på att det finns olika tjocklekar på bänkskivor av granit. De vanligaste är 30mm och 40mm. Ju tjockare desto dyrare naturligtvis. Tänk också på att en bänkskiva av granit kan väga någonstans mellan 70-90 kr beroende på tjocklek och längd. Det kan därför vara värt att ordna med en professionell transport om du inte känner för seriös tyngdlyftning.

Det finns också sätt köpa en bänkskiva av granit billigare. För de som bor i södra Sverige så kan import från Polen vara en realitet. Både bänkskivor och arbetskostnad är betydligt billigare i Polen än i Sverige och har du möjligheten till det så kan du försöka inhandla ditt material i Polen istället. Det gäller att du hittar någon som kan prata i alla fall lite engelska. Om du skickar dem ritningarna i förväg så kan du troligtvis hämta ut din färdiga bänkskiva ett litet tag senare, eller så kombinerar du hela resan med en minisemester.

Sponsrade länkar