Bänkskivor sten

Bänkskivor sten

Bänkskivor i sten är ett tåligt och omtyckt material för bänkskivor i kök. Det finns många olika sorters sten som används för bänkskivor. Bland annat marmor, granit, skiffer, marmor, kalksten och silestone.

Sponsrade länkar

Fördelar med bänkskivor i sten

Oavsett vilket stenmaterial du använder till din bänkskiva i köket så finns det flera anledningar till att många föredrar att ha det i köket. Den kanske främsta anledningen till att ha en bänkskiva i sten är hållbarheten. Bänkskivor i sten har ofta ingen bestämd livslängd och de kan hålla i princip hur länge som helst om de inte utsätts för våld eller tortyr av annat slag. Den solida känslan, värmetåliga egenskaper, och det vackra lyxiga utseendet är andra anledningar till att vilja ha bänkskivor i sten.

Olika stenmaterial har olika egenskaper som kan vara bra att känna till när du väljer bänkskiva i sten till ditt kök. Somliga bänkskivor av sten kräver mer underhåll än övriga medan andra tål nästan vad som helst.

Skiffer

Skiffer är gjort av lära och är också ett tåligt material som har många av de värmetåliga egenskaperna som granit har. Skiffer är dock enklare att repa än Granit, men syror tål materialet bra.

Granit

Bänkskivor i granit (länk) är ett av de bästa materialen att ha bänkskivor i eftersom det tål både värme och olika syror som ofta förekommer i kök. Du kan till exempel använda i princip alla rengöringsmedel på en yta av granit och även spilla ut vin och andra syrehaltiga drycker utan att det påverkar graniten.

Marmor

Marmor är ett tåligt material men det kan bildas fläckar om du spiller ut fruktjuice eller kolsyrade drycker på stenskivan. Marmor är med andra ord känsligt för syror, vilket ställer lite krav på köksanvändarna. Det innebär också att alla rengöringsmedel inte är lämpliga.

Billiga bänkskivor i sten

Att hitta billiga bänkskivor i sten är kanske inte det lättaste. Bänkskivor i sten kostar i regel flera tusenlappar per kvadratmeter. Förutom bänkskivan tillkommer kostnader så som kantslipning, håltagning för spishäll, armering vid hål och m.m. Med allt extraarbete så sticker kostnaden för din bänkskiva snabbt iväg.

Det finns huvudsakligen tre sätt att komma billigare undan. För det första så kan du förhandla om priset på din bänkskiva i sten. Försäljarna har på byggmaterial i Sverige generelllt väldigt stora marginaler och det finns utrymme för förhandling och prutande. För det andra så kan du göra en del av arbetet själv så som transport och behandling av bänkskivan – förutsatt att du har de rätta kunskaperna naturligtvis. Det tredje alternativet är att importera din bänkskiva från Polen eller Tyskland där det finns ett större utbud, mer konkurrens och således lägre priser.

Sponsrade länkar