Blandare kök

Blandare kök

Förr i tiden var det vanligt att du hade en kran för varmt vatten och en för kallt vatten i köket. Ganska snabbt moderniserades dock tekniken så att kallt och varmt vatten kunde komma ur samma kran och du kunde själv reglera temperaturen. Dessa kranar kom att kallas blandare eftersom de blandade kallt och varmt vatten.

Sponsrade länkar

Tillgången till varmt och kallt vatten är ett av våra mest grundläggande behov. Rinnande vatten är något som funnits länge. Romarna hade till exempel tillgång till konstant rinnande vatten via små fontäner i hushållen som var kopplade till milslånga akvedukter som försörjde stadens en miljon människor med vatten. Det finns även fler exempel genom historiens gång. Idag är tillgången till både varmt och kallt vatten så självklart att vi blir smått chockerade när vår blandare slutar fungera. En blandare har dock som med allt annat en begränsad livslängd och behöver så småningom bytas ut.

Det finns även fler anledningar till att byta ut blandare. Det kan vara så att du gärna vill ha en engreppsblandare till köket, eller en mer energisnål blandare som lönar sig i längden. Även om vattenkostnaden i sig inte är särskilt hög så sparar du de större summorna på den minskade mängden varmvatten. Dessutom slösar du inte lika mycket energi och naturen mår bättre.

Att välja rätt blandare till köket

För det första är det viktigt att en bandare till köket passar in estetiskt med resten av ditt kök. Det finns många olika stilar på köksblandare så som lantligt, modernt och stilrent, romantiskt och även blandare inbyggda i väggen. Rent praktiskt så är det bra att ha en hög blandare till köket som du kan vrida och på så sätt spola av disk/fylla på kastruller och annat som u måste göra i köket. Vissa vill också gärna ha en blandare till köket med handdusch, vilket kan vara smidigt när du t.ex. tvättar av grönskaer eller diskar.

Om du eller någon i din familj är allergisk mot nickel eller andra metaller så är det bäst att välja en blandare till köket med lackat ytskikt. Vidare finns det funktioner som skållningsskydd i blandaren vilket kan vara bra om du har småbarn.

Något som tros bli populärt i framtiden är beröringsfria blandare som med hjälp av elektronik känner av när din hand eller ett föremål närmar sig. Beröringsfria blandare är hygieniska och även vattenbesparande efteersom de stänger av sig själv.

Sponsrade länkar