Byta kök

Byta kök

Att byta kök är ofta en lång process som kan ta mycket energi. För att det ska gå så smidigt som möjligt för dig att få ditt drömkök krävs det mycket tålamod, planering men även en hel del inspiration.

Sponsrade länkar

Planering

Att planera ditt kök är något som ska ta mycket tid och eftertanke. Ju mer du tänker efter och planerar desto bättre blir ofta resultatet. Planeringsprocessen är i sig en hel vetenskap, men det är viktigt att du lägger ner mycket energi på planeringen och ställer många frågor till dig själv hur du vill att ditt drömkök ska vara.
Här kommer några generella snabba tips för dig som ska byta kök och vad du ska tänka på i planeringen.

Arbetsytor: Det är viktigt att se till att du får tillräckligt med arbetsyta i köket. Granska dina arbetsvanor och fundera på var du vill ha arbetsytorna. Du kan frigöra mer bänkyta genom att bygga in, kaffemaskin, ugn m.m. i skåp.

Vitvaror: Tänk på placeringen av vitvarorna när du byter ditt ut ditt kök. Ett fel som kan hända när man byter sitt kök själ och gör köksplaneringen på egen hand är att man inte tänker på diskmaskinens placering. Den ska inte placeras för nära en dörr eller på andra sätt så att personer kan snubbla över den är luckan är nedfälld. Du ska inte heller placera diskmaskinen så att en nedfälld lucka hindrar dig från att öppna andra skåp. Placera helst inga högskåp nära spisen och du får gärna placera fläkten högt så att du ser maten bättre när du lagar den.

Mått: Det finns en mängd mått att ta hänsyn till när det kommer till köksplanering och när du ska byta kök. Du hittar ganska bra med information här http://www.sydsvenskan.se/bostad/sa-planerar-du-ditt-kok-som-proffsen/.

Använd 3d-program: Idag finns det flera bra hjälpmedel som du kan använda när du byter kök. Att använda et 3d program för att rita upp ditt kök kan kräva en del inlärning, men är ofta värt det. Med hjälp av ett 3d-program får du et unikt perspektiv på ditt nya kök.
Ikea har ett program för att planera kök.

Kök från Hth - Trend Vit Bok

Kök från Hth – Trend Vit Bok

SketchUp: SketchUp är ett bra program du kan använda för att planera ditt kök eller ditt hem. Ett mycket bra program för dg som vill byta inredning i hemmet – oavsett rum.

Hitta inspiration för ditt köksbyte

Att hitta köksinspiration är inte särskilt svårt. Du kan bland annat besöka Hemnet där de har samlat mängder med bilder på kök. http://www.hemnet.se/inspiration/kok-matplats . Det finns även olika magasin där du kan få köksinspiration. Bäst är dock att besöka kökstillverkares egna showrom och känna samt uppleva köken i verkligenheten.

En svår uppgift när det kommer till att byta kök är vilket stil och design du ska ha på köket. När du letar efter köksinspiration kommer du att se otroligt många fantastiska kök. En del kök ser oerhört snygga ut, men du bör försöka hitta alternativ som kan passa i ditt hem och som du kan leva med i längden.

Det finns flera olika köksstilar att välja på och de går att kombinera med mängder av färger och material. Att passa ihop bänkskiva, köksluckor, golv m.m och få ett helhetligt samt snyggt intryck är en svår uppgift och det finns oändligt med kombinationer.

Byta kök på själv

Om du inte vill lägga ner väldigt mycket pengar på ditt nya kök är alternativet ofta att göra så mycket av arbetet och planeringen själv. För att byta ut köket på egen hand är det viktigt att du har tillgång till guider och hjälpmedel och det finns mycket av det online. Du kan hitta bilder och tv-klipp från serier som t.ex. Bygglov eller Äntligen Hemma. Vidare kan du hitta mycket information och praktiska tips från magasin så som Vi i Villa.

Budget

Att byta kök är något som varierar extremt mycket i pris. Det finns egentligen inget tak för hur mycket ditt nya kök kan kosta. Samtidigt finns det sätt att förnya eller byta ditt kök för endast några tusenlappar. Allt beror på vilket resultat du vill ha och hur mycket av arbetet du vill göra själv.

Det finns alternativ för dig som vill byta ditt kök billigt. Du kan t.ex. byta köksluckorna, måla om kök och vitvaror eller köpa ett billigt minikök och komplettera med fler skåp. Vill du å andra sidan ha ett fullstort välutrustad kök så sticker prislappen iväg. Mellan 100 000-200 000 med arbete, vitvaror och köksinredning är inget ovanligt för ett kök av en välkänd tillverkare. Väljer du kök från Ikea, Epoq eller HTH och gör mycket av arbetet själv kan slutnotan bli betydligt lägre än så.

Lista på kökstillverkare

När du byter kök kan det vara bra att kika närmare på vad olika kökstillverkare har att erbjuda samt även för att hitta köksinspiration. Här är några av alla kökstillverkare som du kan kika närmare på när du byter kök.

 • Ballingslöv
 • Bomankök
 • Epoq
 • HTH
 • Härjedalskök
 • Hagaköket
 • Ikea kök
 • Kvik
 • Marbodal
 • MOBALPA
 • Myresjökök
 • Kvänumkök
 • Norema
 • Vedum
 • Poggenpohl
 • Puustelli
 • Canadaköket
 • Tibrokök
Sponsrade länkar