Glasskiva i köket

Glasskiva i köket

Glasskivor som stänkskydd eller placerade i mellanrummet mellan bänkskiva och köksskåpet är ett bra alternativ till kakel. På senare tid har glasskivor blivit allt mer populära och utbudet samt möjligheterna växer hela tiden.

Sponsrade länkar

Fördelar och nackdelar med en glasskiva

Den frågan många ställer sig är om glas är svårare att hålla rent än kakel. Svaret på den frågan är både ja och nej. Glasskivorna är för det mesta mer känsliga för fettfläckar och fingeravtryck fastnar på glaset, men många som installerat en glasskiva hävdar att det inte är märkbart svårare att hålla rent än vanligt kakel. Så småningom blir ju även kakel smutsigt i fogarna som är svåra att hålla rena.

Fördelarna med en glasskiva i köket är många och en av dem är att glasskivor är lättare att montera än kakel. Om du redan har beställt en måttbeställd glasskiva så går det både snabbt och smidigt att montera skivan på plats. De flesta skivor monteras med hjälp av en list och silikon. En svårighet som uppstår för många som monterar själv är stänkskyddet eller skivan lutar lite. Detta kan lösas med hjälp av glassilicon, eller en list av plast eller metall. Hursomhelst så är tidsåtgäng inte att jämföras med den tid det tar att sätta kakel på köksväggen.

En av glasskivorna starkaste fördelar är att det ser estetiskt väldigt bra ut. Det finns många alternativ med vad du kan göra med glasskivor och tröttnar du så är det mycket lätt att variera. Ett alternativ är att måla väggen bakom skivan i en färg som du är svag för. Glasskivan framför bildar sedan en snygg och reflekterande yta. Ett annat alternativ är att sätta upp en vacker tapet bakom glasskivan. Vissa tillverkare av glasskivor erbjuder alternativ där du kan få ett valfritt fotomotiv bakom glasskivan. Varför inte ha ett vackert vattenfall, familjefoto eller en lättklädd bild på din partner? Valet är ditt och bara fantasin sätter gränsen.

Glasskivor är oftast gjort i härdat glas och går att få i genomskinligt eller frostat, men det går även att få glasskivor som redan är färgat eller mönstrat. Glasskivor kostar lite olika beroende på vilken typ av glas du väljer. Plexiglas är billigare än härdat glas, men många väljer ändå härdat glas för dess bättre egenskaper. Härdat glas går att hitta för under 1500kr kvadratmetern, men det tillkommer lite kostnader för bearbetning.

Sponsrade länkar