Köksbelysning

 

Köksbelysning

Något man inte får glömma bort när man renoverar eller förnyar sitt kök är belysningen. Med hjälp av olika typer av ljuskällor och rätt placering kan du få en belysning som samverkar och kan anpassas efter dina behov. Till exempel kan du njuta av en effektiv arbetsbelysning när du lagar mat och en dimmad stämningsbelysning under middagen.

Sponsrade länkar
Kök med matchande köksbelysning från Contemporary Kitchen

Det finns ett utbud med olika kökslampor att välja mellan allt från konventionella lågenergilampor i taket till spotlights och led-lister. Att ljussätta ett kök är nästan en hel vetenskap som lite kännedom om hur olika delar av köket bör belysas.

Allmänbelysning: En allmänbelysning är nödvändig köksbelsyning för att ge ett ganska jämnt hus över köket. Det används till exempel när du besöker köket på natten, i kombination med annan ljussättning eller när du städar. Allmänbelysning kan bestå av till exempel en taklampor eller riktbara spotlights. Just riktbara spotlights är något som kan hjälpa dig att belysa vackraste av delarna i ditt kök och rikta uppmärksamheten dit du vill. Riktbara spotlights i ditt kök är även effektivt när du städar eftersom köksbelysningen är riktbar, vilket även kan vara händigt om du har glömt att städa ditt kök och vill få bort uppmärksamheten från den ostädade delen.

Matplats: Belysningen över matplatsen är till för att skänka en trevlig stämning över matbordet. En vanligt val för belysning över matplatsen i köket är hängarmaturen. Hängarmatur väljs ofta för att dessa går att få i snygg och trendig design som matchar kökets övriga inredning. Du kan även ha flera hängande lampor efter varandra som koncentrerar ljuset på matbordet. Tänk även på höjden när du hängar lampan över köksbordet. Det är viktigt att inte ljuset bländar någon.

Arbetsljus: Många föredrar lysrör som arbetsbelysning eftersom de ger ett rent och brett ljus som kan lysa upp hela din arbetsplats. Det är dock vanligt med infällda spotlights under köksskåpen som arbetsbelysning idag då dessa ser mer exklusiva och ut och många minns det kalla och opersonliga ljuset de gamla ljusrören frångav. Moderna ljusrör går dock att få med ett varm och behagligt ljus och är något att överväga återigen.

Punktbelysning: Punktbelysning är köksbelysning som används just för att framhäva vissa delar av köket. Du kan t.ex. framhäva en vacker bänkskiva med spoltights under ovanskåpen. Ett alternativ som också börjar bli populärt är att använda sig av led-ljuslister som är dolda bakom hörn eller under skåp. Placerade rätt kan dessa skapa ett nästan osynligt ljus.

Billig köksbelysning

Det är många som glömmer bort kostnaden för köksbelysning i deras köksbudget när de bygger ett nytt kök. För att kökets kostnad inte ska skena iväg så kan det vara bra att hitta billiga kökslampor och belysning. Det kan även vara så att man ska renovera en billig bostadsrätt eller en hyresrätt som man inte själv äger och därför inte vill satsa allt för mycket pengar på köksbelysningen.

Du kan hitta billiga led-spotligts och led-lister som du monterar under skåpen. Det finns även batteridrivna Led-spotlights för en billig summa som du fäster med dubbelhäftande tejp. Inte direkt en exklusiv lösning, men det letar du kan du hitta varianter som ser ut som riktiga spotlights. Led-ljuslister behöver inte heller kräva någon svår installation utan kan drivas med ett vanligt vägguttag.

För att hitta billiga kökslampor så kan du kika i följande butiker. Ikea, Kjell och Company, Biltema, Jula, Rusta, Chlas Ohlsson m.fl.

Du kan också är intresserad av att läsa om..

Kökslampor

Sponsrade länkar