Lantligt kök

Lantligt kök

Drömmer du om ett lantligt kök? Här hittar du nyttiga tips och inspiration för hur du skapar ditt perfekta lantliga kök.

Sponsrade länkar
Lantligt kök från Marbodal - Cottage Koster Canvas

Lantligt kök från Marbodal

För att förstå vad lantlig stil är så bör du titta på bilder och lantliga kök och studera dem i detalj för att få reda på vad det är som kännetecknar dem. Ett lantligt kök påverkar i princip alla val i köket. Från vilka köksluckor du väljer till vilket golv som passar.

Den lantliga stilen

Ett lantligt kök får dess karaktär av i princip allt i köket. Den kanske viktigaste faktorn är köksluckorna som helst inte ska vara släta och moderna utan rejäla i gammeldags stil och massivt trä. Du kan också välja att ha öppna hyllor i ett lantligt kök och låta ditt porslin vara synligt. Det kan ju vara så att du har lantlig stil på ditt porslin vilket då bidrar ännu mer till ett fulländat intryck.

Det finns en hel rad olika material som passar riktigt bra i lantliga kök. Mycket porslin, plåt, gjutjärn, men också koppar. Dock kanske inte så mycket rostfritt stål, även om det kan fungera på vitvarorna. Mycket textiler kan också bidra till att höja stämningen i ditt lantliga kök. Handdukar med broderier och synliga grytlappar är två exempel du kan använda dig av. Du kan också shoppa loss på Erikshjälpen eller olika loppis för att hitta fynd som kan passa i ditt lantliga kök. Allt från tavlor, till gamla välbevarade konservburkar eller burkar av glas som du kan snygga till. Eller varför inte en kristallkrona?

När det kommer till golvet i lantliga kök så får det gärna vara klinker som är lagt med 45 gradig vinkel mot väggen istället för rätvinkligt. Detta bildar ett mer spännande och tidlöst golv som du kan stampa på i decennier. Du kan naturligtvis också ha ett trägolv med rejäla brädor vilket skapar ett ännu mer lantligt intryck. Om du har synliga takbjälkar så ta väl vara på dem och se till att de är synliga. Om du har en platt-tv i köket så kan du lägga en snygg tavelram runt den så att de inte stör intrycket på samma sätt.

Tänk också på att välja rätt handtag och vitvaror till ditt lantliga kök. Man vill inte ha för modern stil på handtagen och vitvarorna får gärna vara befriade från displayer och dylikt även om det spelar mindre roll och är en personlig smaksak.

Huvudsakligen handlar det om att hitta vitvaror, köksluckor och inredning som alla har en lantlig stil och sedan bygga upp ditt drömkök. Det är svårt att det går fel.

Sponsrade länkar