Renovera kök

Renovera kök billigt

Att renovera och förnya köket kan bli en mycket kostsam affär. Ett helt nytt kök i en vanlig vill kan enkelt hamna någonstans mellan 100 000 – 200 000 kronor med arbete. Det är således inte särskilt märkvärdigt att just köket är det viktigaste rummet enligt mäklarna. Ett snyggt och funktionellt kök höjer både värdet och stämningen i ditt boende, men måste det vara så dyrt?

Sponsrade länkar

Det här är guiden både för er som vill renovera kök billigt och för er som vill renovera kök extremt billigt.

Faktum är att alla kan snygga upp köket oavsett budget och det är möjligt att renovera ett kök billigt. Allt som krävs är planering, tid, kreativitet och mycket slit.

Köket består av många olika delar och vi ska här försöka komma med konkreta tips hur du sparar pengar inom varje område.

Spara pengar på köksinredning

Vi börjar med själva köksinredningen som ofta är den största utgiften i hela köket. Här finns främst två aktörer som erbjuder billiga kök Epoq och Ikea. Det betyder dock inte att alla kök från Ikea och Epoq är billiga, utan bara att de har billiga alternativ. Ta till exempel Ikeas fristående köksinredning av Udden. Med hjälp av Udden kan du få ett mindre kök och alla vitvaror för under 20 000 kronor.

Att Udden inte är särskilt snyggt kan du kompensera med s.k. schabloner. Schabloner är en billig mall som föreställer blommor, mönster eller något annat.  Du placerar sedan målar schablonen på valfri plats (t.ex. en kökslucka) och med valfri färg . Titta på den här bilden från Vi i Villa för inspiration.

Om din köksinredning inte är i dåligt skick behöver bytas kanske du kan spara pengar på din renovering genom att byta eller måla om dina köksluckor. (köksluckor). Om du målar om dina köksluckor själv kan du komma under tusenlappen i kostnad.

Det tredje alternativet är att importera ett nytt kök från Tyskland eller Polen. I Polen är köksinredning från Ikea billigare än här i Sverige. Trots att det är samma produkter. Om du tänker köpa ett komplett kök och redan vet vad du vill ha kan det löna sig att åka ner till Polen med en stor bil eller ett släp. Du kan även köpa kök från polska aktörer och få det ännu billigare.

Renovera ditt kök med billiga vitvaror

Vitvaror är ofta den svåraste biten att spara in pengar på. Konkurrensen mellan vitvaruåterförsäljarna är stentuff och de flesta har bra koll på vad t.ex. en ny spis eller kyl är värd. Ikea brukar ha ganska billiga vitvaror och kan du ha en inbyggnadsugn och spishäll så ska du ha det eftersom det ofta kan bli billigare än en vanlig spis samtidigt som det ser mer modernt ut.

Försök att köpa dina vitvaror från flera olika aktörer när de har rea och kampanjerbjudanden. Ett annat tips är att köpa alla vitvaror i samma butik och på så sätt förhandla ned priset. Om du siktar på att renovera om köket så billigt som möjligt så kanske du inte ska köpa nya vitvaror överhuvudtaget.

Begagnade vitvaror

Du kan hitta begagnade eller nästan nya vitvaror på Blocket eller Tradera. Om till och med det är för dyrt så kan du köpa färg för både spisen och för knopparna på köksspisen. Med en grundlig rengöring och ny fräsch färg kan du få spisen att skina utan att det kostar skjortan. Läs på olika forum vilken typ av färg du ska köpa eller besök en professionell färgbutik.

Lägg kakel och klinker billigt

Att lägga ett nytt golv är inte dyrt om du gör det själv. Golvet är tillsammans med taket en av de största ytorna i köket och att måla om tak och lägga nytt golv förändrar köket enormt. Att lägga parkett, klinker eller i köket är inte särskilt svårt och de flesta kan göra det med ett okej resultat. Laminat kan du hitta från 40 kronor kvadratmetern på ByggMax och klinker kan du hitta från 60 kronor. Det går att renovera kök billigt!

Även kakel kan du hitta lika billigt. Ska du ha mosaik kan det kosta lite mer. Ett tips är att variera stora kakkelplattor med partier av mosaik för att skapa ett varierat och vackert intryck.

Om du har ett gammalt fint trägolv i köket så kan det löna sig att hyra en slipmaskin och slipa det själv. Vanligen kostar slipmaskinen någon tusenlapp att hyra, men letar du runt och har kontakter så kan du göra det mycket billigare. Kom ihåg att ju mer du renoverar på egen hand desto billigare blir det (förutsatt att du inte gör några misstag)

Hitta bänkskivor billigt

En kostnad som många glömmer bort när de tänker köpa ett nytt kök är kostnaden för bänkskivan. En bänkskiva kan kosta i princip hur mycket som helst – speciellt om du ska ha den i sten eller granit. Det finns dock alternativ för dig som vill komma billigare undan.
Ett sätt att få en billigare bänkskiva är att köpa den i laminat. Du kan också göra din egen bänkskiva i betong om du är händig. En ny bänkskiva i betong brukar också vara billigare än motsvarande i sten. Du kan läsa här hur man gjuter en bänkskiva.

Köksblandare

En köksblandare kan i Sverige kosta mellan 1-2 tusen kronor och då är det inget exklusivt vi pratar om. Att importera en köksblandare från Tyskland av välkänt märke kan spara dig hundralappar. Om du vill renovera ditt kök billigt är det viktigt att du försöker spara pengar på allt som bara går.

stänkskydd

Ett snyggt kök ska ha alla detaljer. Ofta består stänkskydd av kakel, men du kan även hitta stänkskydd utav plåt eller glas. Dessa går snabbare att montera och kan på så sätt spara dig pengar om du har ont om tid.

Billig renovering genom att byta handtag

Du kan koma långt bara genom att måla om dina köksluckor och byta handtag på dem. Dock kommer du snabbt upptäcka att handtag inte är särskilt billiga. Om du importerar handtag från Polen kan du hitta handtag som endast kostar från 5 kronor styck till ditt kök. I Sverige kan de enkelt kosta 50-100 kronor.

Hur billigt du kan renovera ditt kök varierar mycket på var du bor i landet. Priser kan variera enormt mycket om du köper kök i Stockholm eller ute på landet. I Stockholm finns ett större utbud men i regel är priserna också ganska höga.

Du kan även höja värdet och trevnaden i ditt kök med lösningar som en vinkyl eller ett vinställ. Ett vinställ kan du ofta bygga ganska billig med hjälp av brädor och lister. Det finns med andra ord mängder med saker du kan göra för att få ett nyrenoverat kök billigt.

Sponsrade länkar